Οι πεποιθήσεις δημιουργούν την ζωή μου – Αρθρογραφεί η Μαρία Βέη

Οι πεποιθήσεις δημιουργούν την ζωή μου

Για πολλά χρόνια οι πρακτικές επιστήμες αμφισβητούσαν ή ακόμη και χλεύαζαν την δύναμη της σκέψης, βλέποντας τον άνθρωπο ως ένα σύνολο οργάνων, συνηθειών και συμπεριφορών. Στα χρόνια που ακολούθησαν έως και σήμερα είναι πλέον αποδεκτό ότι ο άνθρωπος αποτελείται από νου, συναισθήματα και ύλη. Μάλιστα η επιστήμη της ψυχολογίας έχει ασχοληθεί εκτενώς με το πώς αυτά τα τρία μέρη του ανθρώπου συν-λειτουργούν και αλληλοεπηρεάζονται. Συγκεκριμένα η Γνωσιακή Συμπεριφορική θεραπεία υποστηρίζει ότι η σκέψη γεννά το συναίσθημα κι αυτό με την σειρά του τις συμπεριφορές.

Από τα πρώτα χρόνια της ανθρωπότητας κιόλας, υπάρχουν μελέτες  που δείχνουν πως το μυαλό του ανθρώπου, ήταν ένα όργανο που του εξασφάλιζε τους τρόπους επιβίωσης και για αυτό μάλιστα ήταν «προγραμματισμένο» να εστιάζεται στο αρνητικό, στον κίνδυνο κι όχι στην επιβράβευση. Γιατί αν το άτομο δεν εξασφάλιζε την επιβίωση του σίγουρα δεν θα υπήρχε την επόμενη μέρα χώρος για επιβράβευση. Αυτό δημιούργησε ένα «κακό» προηγούμενο, μια “καταγραφή” εντός του νου,  σύμφωνα με την οποία το 95% των σκέψεων μας είναι αρνητικές. Κατανοεί κανείς εύκολα πως αν ο μέσος άνθρωπος κάνει ημερησίως από 60.000 έως 80.000 σκέψεις και από αυτές το 95% είναι αρνητικές τι αντίκτυπο έχει αυτό στην καθημερινότητα μας, στις επιλογές και τις σχέσεις μας,  αν δεχτούμε ότι όλα ξεκινούν όπως φαίνεται από μία σκέψη….

Ίσως τώρα να αναρωτιέστε πως μια σκέψη και συγκεκριμένα, μια αρνητική σκέψη, έχει τόση δύναμη ώστε να δημιουργεί την ζωή σας και τον κόσμο σας. Ειδικά εάν είστε επιρρεπείς σε αρνητικές σκέψεις, αυτό μπορεί να σάς φαίνεται απογοητευτικό. Δεν θα έπρεπε όμως γιατί στην ουσία αν και είναι εύκολο να υποθέσουμε ότι δεν έχουμε κανέναν έλεγχο πάνω στις σκέψεις μας κι αυτές έρχονται  από το πουθενά, στην πραγματικότητα μιλάμε για μία συνήθεια.

Και ποια είναι αυτή η συνήθεια;

Πιστεύουμε, δηλαδή έχουμε μια εσωτερική βεβαιότητα, ότι αυτό που σκεφτόμαστε, βλέπουμε, κάνουμε και αισθανόμαστε είναι αληθινό. Όταν λοιπόν, αρχίζουμε να πιστεύουμε αυτά που σκεφτόμαστε τότε η πίστη μας αυτή, γίνεται πεποίθηση. Και όταν αυτή η βαθιά πίστη επαναλαμβάνεται, δημιουργεί “νευρολογικά μονοπάτια” τα οποία βαδίζουμε σχεδόν καθημερινά και έτσι επιβεβαιώνουμε όλο και περισσότερο, μια δυσλειτουργική ψευδής εσωτερική βεβαιότητα.

Αν πιστεύω όλες αυτές τις αρνητικές σκέψεις που κατακλύζουν τον μυαλό μου γύρω από την αξία μου, την επάρκεια μου, την ικανότητα μου, τις δυνατότητες μου, τους ανθρώπους γύρω μου, τον κόσμο, έχετε αναρωτηθεί:

Πρώτον, τι είδους δυσλειτουργικές πεποιθήσεις έχετε για εσάς, για τους ανθρώπους και για τον κόσμο γύρω σας;

Δεύτερον, πως δημιουργήθηκαν οι συγκεκριμένες πεποιθήσεις σε εσάς;

Τρίτον, πως αυτές οι πεποιθήσεις έχουν συμβάλει στον τρόπο που νιώθετε με τον εαυτό σας και τους γύρω σας;

Τέταρτον, πως αυτές οι πεποιθήσεις έχουν διαμορφώσει την ζωή σας και την ματιά σας για τον κόσμο;

Ένα είναι σίγουρο, οι πεποιθήσεις είναι οι αιτίες πίσω από τις δράσεις μου, πίσω από τις συμπεριφορές μου, πίσω από ολόκληρη την ζωή μου, πίσω από τον κόσμο που υπάρχω και συμμετέχω. 

Γνωρίζοντας όμως πλέον, τόσο την δύναμη της σκέψης, όσο και τον μηχανισμό που αυτή λειτουργεί και δημιουργεί πεποιθήσεις, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την ίδια της την ισχύ :

  • για να αποκτήσουμε μια νέα συνήθεια λειτουργικής σκέψης,
  • για να αναγνωρίσουμε τόσο τις λειτουργικές όσο και τις δυσλειτουργικές μας πεποιθήσεις,
  • για να κατανοήσουμε τα μηνύματα που περιέχουν αυτές οι πεποιθήσεις για την εξέλιξη μας. Άλλωστε να θυμάστε ότι το ανθρώπινο σύστημα δεν διατηρεί μια δυσλειτουργική πεποίθηση, αν δεν του προσφέρει ένα κρυμμένο όφελος για την συντήρηση και επιβίωση του,
  • για να αντικαταστήσουμε δυσλειτουργικές πεποιθήσεις που “μπλοκάρουν” την ζωή μας, άρα και την εξέλιξη μας.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν είναι ότι εγκέφαλος παίρνει το σχήμα του, από αυτό που το μυαλό μας σκέφτεται. Φανταστείτε τι σχήμα παίρνει η ζωή μας από τον τρόπο που σκεφτόμαστε και από τις πεποιθήσεις μας…

Τα συναισθήματα έπονται των σκέψεων μας, οι δράσεις και οι αντιδράσεις που ακολουθούν δεν είναι τίποτε άλλο από τον καθρέφτη των σκέψεών σου. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται να είσαι προσεκτικός με ότι επιλέγεις να  σκέφτεσαι γιατί οι σκέψεις σου προγραμματίζουν το υποσυνείδητο σου, επηρεάζουν την συμπεριφορά σου και στο τέλος διαμορφώνουν την ζωή σου.

Άρα κατανοείς ότι δεν είσαι έρμαιο των σκέψεων και των πεποιθήσεων σου αλλά κυρίαρχος αυτών!

Αρκεί να αποδεχθείς και να κατανοήσεις την λειτουργία τους, επιλέγοντας ΕΣΥ τι θα σκέφτεται το μυαλό σου, όπως ακριβώς επιλέγεις κάθε πρωί τα ρούχα που θα φορέσεις! Δώσε στο μυαλό σου τα χρώματα και το στυλ που αγαπάς κι αυτό θα σου ανταποδώσει την καθημερινότητα που αληθινά θέλεις!

«Η ζωή μας είναι πάντα η έκφραση των κυρίαρχων σκέψεών μας.»  Σ. Κίρκεγκορ

 

Μαρία Βέη

Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας-Ψυχοθεραπεύτρια