«Φιλικές και Ερωτικές Σχέσεις: Ισορροπίες και διατήρηση της αυθεντικότητας μας» Αρθρογραφεί η Βέη Μαρία

«Φιλικές και Ερωτικές Σχέσεις: Ισορροπίες και διατήρηση της αυθεντικότητας μας»

Εισαγωγή:

Η ζωή μας είναι πλούσια σε συναισθήματα και σχέσεις, τόσο οι φιλικές όσο  και οι ερωτικές σχέσεις αποτελούν σημαντικούς πυλώνες της ανθρώπινης εμπειρίας.  Μας  προσφέρουν  μοναδικές ευκαιρίες για αγάπη, υποστήριξη και ανάπτυξη. Ωστόσο, πολύ συχνά  η διατήρηση  της ισορροπίας μεταξύ της φιλικής και ερωτικής μας ζωής μπορεί να αποτελέσει πρόκληση. Σε αυτό το άρθρο, θα εξετάσουμε τις ισορροπίες ανάμεσα σε φιλικές και ερωτικές σχέσεις αλλά και πώς να διατηρήσουμε τον χαρακτήρα μας σε αυτές τις σημαντικές συναντήσεις. 

Η πληθώρα  των συναισθημάτων:

Οι φιλικές  και οι ερωτικές σχέσεις μπορούν να προκαλέσουν έντονα συναισθήματα, όπως ενθουσιασμό, ευτυχία, αγάπη αλλά και ανησυχίες, ζήλια και ανασφάλειες. Οι φίλοι αποτελούν τους συμμάχους μας, τους ανθρώπους που μπορούμε να βασιστούμε και να μοιραστούμε τις χαρές και τις δυσκολίες της ζωής. Από την άλλη πλευρά, οι ερωτικές σχέσεις μας προσφέρουν τα  έντονα συναισθήματα του  έρωτα, του πάθους και το αίσθημα του «ανήκειν». Το κοινό τους στοιχείο είναι ο πλούτος και το βάθος που προσφέρουν στην διαδρομή ζωής του καθενός μας , ενώ η διαφορά τους βρίσκεται στην ερωτική έλξη. Είναι σημαντικό όμως να γνωρίζουμε πρώτα τον εαυτό μας και να διαχειριζόμαστε αποτελεσματικά  τα συναισθήματα μας για να διατηρήσουμε την ισορροπία και την αυτονομία μας. Άλλωστε οι σχέσεις που δημιουργούμε με τους άλλους έχουν ακριβώς την ίδια ποιότητα που έχει η σχέση που έχουμε με τον εαυτό μας.

Ισορροπίες ανάμεσα σε φιλικές και ερωτικές σχέσεις:

  • Προσδιορίστε τα όρια: Καθορίστε με σαφήνεια τα όρια στις σχέσεις σας, είτε πρόκειται για φιλικές είτε ερωτικές. Κατανοήστε ποιες είναι οι ανάγκες και τα όρια σας και μοιραστείτε τα με τον άλλον. Μην πέφτετε στην παγίδα να θεωρείτε τίποτε δεδομένο καθώς ο τρόπος που μεγαλώνουμε είναι εντελώς διαφορετικός και οι άλλοι δεν μπορούν να γνωρίζουν τα δικά μας δεδομένα.
  • Επικοινωνία: Η ειλικρίνεια και η ανοικτή επικοινωνία είναι βασικά στοιχεία για να διατηρήσετε την ισορροπία στις σχέσεις σας. Μιλήστε για τα συναισθήματά σας, τις ανάγκες σας και τις προσδοκίες σας. Συχνά κάνουμε το λάθος να περιμένουμε οι άλλοι να «μαντέψουν» τις ανάγκες και τις επιθυμίες μας ,δημιουργώντας έτσι μη ρεαλιστικές προσδοκίες και ματαίωση. Επικοινωνήστε όσα χρειάζεστε με καθαρότητα και σαφήνεια.
  • Καλλιέργεια της αυτογνωσίας: Γνωρίστε τον εαυτό σας και τις συναισθηματικές σας αντιδράσεις. Μάθετε να αναγνωρίζετε τις σκέψεις και τα συναισθήματα που δημιουργούνται  μέσα στις σχέσεις σας και πώς να τα διαχειρίζεστε. Είναι σημαντικό να μην μιλάμε για τους άλλους αλλά για τις δικές μας σκέψεις που προκαλούν τα αντίστοιχα  συναισθήματα και συμπεριφορές.
  • Χρόνος για τον εαυτό σας: Μην ξεχνάτε να αφιερώνετε χρόνο για τον εαυτό σας και τις ατομικές σας ανάγκες. Ενισχύστε τον προσωπικό σας χαρακτήρα και τα ενδιαφέροντα σας, ανεξάρτητα από τη σχέση που βιώνετε. Άλλωστε όποιος δεν είναι καλή παρέα για τον εαυτό του δυσκολεύεται να σχετιστεί αποτελεσματικά με τους άλλους.

Συμπεράσματα:

Η ισορροπία μεταξύ φιλικών και ερωτικών σχέσεων είναι μια πρόκληση που μπορεί να αντιμετωπιστεί με επιτυχία μέσω της αυτογνωσίας, της ειλικρίνειας και της επικοινωνίας. Αποτελείτε από ανθρώπινες σχέσεις που προσφέρουν υποστήριξη, αγάπη και ευτυχία. Μέσα από αυτές τις σχέσεις, μπορούμε να ανακαλύψουμε περισσότερα για τον εαυτό μας και να εξελιχθούμε πνευματικά. Θυμηθείτε πάντα να αντιμετωπίζετε τις σχέσεις σας με σεβασμό και αγάπη, και να διατηρείτε τον χαρακτήρα σας ως τον πολύτιμο άνθρωπο που είστε.

Βέη Μαρία

Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας – Συνθετική Ψυχοθεραπεύτρια