ΡΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΡΙΑ

1005671_446143942149673_1236244887_nΈχετε αναρωτηθεί πόσους ρόλους αναλαμβάνουμε  κατά τη διάρκεια της ζωής μας; Οι συγκεκριμένες μορφές σχέσεων μέσα από τις οποίες επικοινωνούμε με τους άλλους ονομάζονται ρόλοι,Έχουν συγκεκριμένους κανόνες, ελευθερίες και απαγορεύσεις  που μας προσδιορίζουν κάθε φορά που τους αναλαμβάνουμε.Σκεφτείτε  τα συναισθήματα και τις συμπεριφορές που συνδέονται με κάθε μας ρόλο; Είναι παρόμοια ή αλλάζουν; Και τελικά ποιος  γράφει το σενάριο; Άρα  ποιος αποφασίζει πώς θα επικοινωνούμε και τελικά πώς θα αισθανόμαστε;Σκεφτείτε λίγο  τους ρόλους σας μέχρι σήμερα, ως μαθητής , ως παιδί , ως εραστής, ως φίλος κάποιου, ως σύζυγος ή ακόμη και ως υπάλληλος ή ως προϊστάμενος. Πόσοι ρόλοι τελικά εναλλάσσονται όχι μόνο από το παρελθόν αλλά και μέσα στην ίδια ημέρα; Όλα τα συναισθήματα που βιώνουμε προκύπτουν μέσα από ρόλους με βάση τους οποίους οργανώνουμε τις σχέσεις μας.

   Άρα ρόλοι,συμπεριφορές και συναισθήματα είναι άρρηκτα συνδεδεμένα. Κι αν η ζωή μας ήταν μια θεατρική σκηνή τότε θα βλέπαμε ότι «υποδυόμαστε» αμέτρητους ρόλους, περνώντας από τον έναν στον άλλον, ακολουθώντας κανόνες και σενάρια. Σε  μια εταιρεία μπορεί να λαμβάνουμε το ρόλο του υπαλλήλου που ακούει τις φωνές ενός προϊσταμένου και γυρνώντας στο σπίτι να λαμβάνουμε το ρόλο του συντρόφου που προσφέρει θαλπωρή. Πολλοί άνθρωποι με σχετική ευκολία οδηγούνται από τον έναν ρόλο στον άλλον.

Έχετε σκεφτεί τι γίνεται όταν οι ρόλοι περιπλέκονται και τι μπορείτε να κάνετε τότε;

Συχνά, αυτή η εναλλαγή των ρόλων είναι πολύ δύσκολη. Όταν μπερδεύουμε τους ρόλους προκαλείται ανισορροπία, μπερδεύονται οι προσδοκίες μας τόσο από τους άλλους όσο και από τον εαυτό μας. Τι συμβαίνει αν ένας γονέας δεν ανταποκρίνεται στο ρόλο του; Πολύ πιθανώς το παιδί να γίνει ο γονιός σε αυτή τη σχέση… Μπορεί ωστόσο να έχουμε διαφορετικό σενάριο και για τον ίδιο ρόλο. Σκεφτείτε για παράδειγμα ένα ζευγάρι που όταν παντρεύεται , ανακαλύπτει ότι ο καθένας αντιλαμβάνεται διαφορετικά το ρόλο του συζύγου.

Οι καθαροί ρόλοι στη ζωή μας διαμορφώνουν ένα περιβάλλον ομαλής ψυχοσυναισθηματικής ανάπτυξης και ευεξίας. Συζητήστε με ειλικρίνεια τις προσδοκίες που έχετε από τους γύρω σας και εκείνοι από εσάς ώστε να έχετε ένα κοινά αποδεκτό και ξεκάθαρο σενάριο. Τα συναισθήματα που νιώθουμε, είναι δικά μας, δεν μας τα προσφέρουν οι άλλοι  αλλά προκύπτουν μέσα ακριβώς από τη σχέση  μαζί τους, μέσα από τους ρόλους και τους κανόνες. Ακόμη και αν διαφωνήσουμε θα γνωρίζουμε ότι είναι ξεκάθαρο άρα και διαχειρίσιμο.

Αν όμως εμείς  οι ίδιοι δεν μπορούμε να ξεκαθαρίσουμε τους ρόλους και να βοηθήσουμε τον εαυτό μας, η αναζήτηση βοήθειας από έναν ειδικό είναι αναγκαία.