Διαχείριση Άγχους

manΠροσπαθώντας να ανταπεξέλθουμε στις καθημερινές μας ανάγκες και υποχρεώσεις είναι φυσιολογικό να νιώθουμε άγχος.Όταν μάλιστα το άγχος μας είναι παραγωγικό,δηλαδή δεν μας μπλοκάρει, αλλά μας βάζει σε εγρήγορση, τότε θεωρείται απαραίτητο για να αντιμετωπίσουμε τις ανάγκες της καθημερινότητας, ειδικά στους σύγχρονους ρυθμούς ζωής.

Τί γίνεται όμως όταν το άγχος ξεπερνάει τα επίπεδα του φυσιολογικού ,μας ακινητοποιεί και ορίζεται πλέον ως παθολογικό;;;

Τα πλέον συχνά συμπτώματα είναι η σωματική και ψυχολογική κόπωση που επηρεάζουν άμεσα την λειτουργικότητα μας και ενισχύουν την αρνητική διάθεση.Τα πιο γνωστά σωματικά συμπτώματα είναι : ο πονοκέφαλος, η απώλεια όρεξης, η διαταραχή ύπνου, η ζάλη, η ταχυπαλμία, ο ιδρώτας η ταχυπαλμία και η δύσπνοια.Ενώ οι πιο συνήθεις συναισθηματικές αντιδράσεις λόγω του άγχους είναι : η μείωση της ευχαρίστησης, η αίσθηση απώλειας του ελέγχου, η έντονη ανησυχία και η δυσκολία στην συγκέντρωση που πολλές φορές ευθύνεται για ατυχήματα.

Πώς μπορούμε να διαχειριστούμε το άγχος;

  • Η αντικειμενική εκτίμηση της κατάστασης που έχουμε να διαχειριστούμε κάθε φορά μας γλυτώνει από τον πανικό.
  • Η ύπαρξη σημαντικών ανθρώπων στην ζωή μας και η επιδίωξη εφικτών στόχων βελτιώνουν την ποιοτική έκφραση των συναισθημάτων μας.
  • Η υγιής διεκδίκηση των δικαιωμάτων καταλήγει σε αισθήματα πληρότητας που μας βοηθούν να αποκτήσουμε τον έλεγχο των καταστάσεων.
  • Η θετική σκέψη βοηθά στην αλλαγή  των συναισθημάτων.
  • Ο εσωτερικός διάλογος μας φέρνει πιο κοντά στον εαυτό μας αυξάνοντας την πίστη μας σ αυτόν και τις επιλογές μας.
  • Η συντροφικότητα και η έκφραση θετικών συναισθημάτων βοηθούν στην αύξηση της αυτοεκτίμησης.
  • Ο καλός προγραμματισμός των ημερήσιων δραστηριοτήτων και η σωστή διαχείριση του χρόνου μειώνει το άγχος.
  • Η σωματική άσκηση είτε με συστηματικό πρόγραμμα εκγύμνασης είτε επιλέγοντας δραστηριότητες που περιέχουν κίνηση εκτονώνει σημαντικά και ευχάριστα την ένταση των συναισθημάτων.
  • Η ισορροπημένη διατροφή και η διακοπή του καπνίσματος ωφελούν  σημαντικά την σωματική υγεία και κατ’ επέκταση και την ψυχική. Ο ποιοτικός ύπνος ενισχύει την ομαλή συναισθηματική έκφραση και προσφέρει ένα αίσθημα αναζωογόννησης.

Αν το άγχος κατακλύζει την καθημερινότητα μας σε βαθμό που δεν μας επιτρέπει να ζήσουμε όπως θα θέλαμε και δυσκολεύει την λειτουργικότητά μας , τότε είναι η κατάλληλη στιγμή να ζητήσουμε την βοήθεια ενός ειδικού και να απαλλαγούμε από αυτό το τόσο δυσάρεστο συναίσθημα.