Σχέση “Μητέρας-Κόρης”-Αρθρογραφεί η Αναστασία Παλαιοδήμου

Σχέση “μητέρας-κόρης”

 

Καμία σχέση δεν είναι τόσο πρωταρχική και σημαντική όσο αυτή της μητέρας με την κόρη. Είναι η πρώτη σχέση αγάπης και ο πρώτος ασφαλής δεσμός που δημιουργείται. Αυτή η σχέση είναι καταλυτική για την ψυχική υγεία και των δύο και συμβάλλει σημαντικά στην οικοδόμηση της προσωπικότητας της κόρης, άλλοτε θετικά και άλλοτε αρνητικά.

Η μητέρα είναι το πρώτο αντικείμενο αγάπης στη ζωή μας, ο «σημαντικός άλλος. Η σχέση μητέρας-κόρης είναι η πιο ισχυρή μεταξύ των γυναικών που θα αποτελέσει το πρότυπο για τις μετέπειτα διαπροσωπικές σχέσεις της γυναίκας

Στο πλαίσιο του συμπλέγματος της Ηλέκτρας, το κορίτσι ανταγωνίζεται τη μητέρα, θεωρώντας την αντίζηλη της. Η επιθετικότητα προς τη μητέρα φέρνει αγωνία και ενοχή. Στην ομαλή εξέλιξη, η κόρη ταυτίζεται με τη μητέρα της και αρχίζει να την γοητεύει.

Η σχέση μητέρας και κόρης μπορεί να είναι τρυφερή και υποστηρικτική, ταυτόχρονα όμως χαρακτηρίζεται από εντάσεις, συγκρούσεις και ανταγωνισμό, ιδιαίτερα κατά την περίοδο της εφηβείας της κόρης, αλλά ακόμη και στην ενήλικη ζωή της.

Στο πρόσωπο της κόρης της, συχνά η μητέρα προβάλλει το δικό της εαυτό. Θεωρεί ότι το παιδί της μπορεί να ολοκληρώσει τα δικά της απραγματοποίητα όνειρα. Η στάση αυτή ασκεί πίεση στην κόρη, που αισθάνεται ότι πρέπει συνεχώς να αποδεικνύει την αξία της για να είναι αποδεκτή από τη μητέρα της.

Ο Winnicott έχει καταρρίψει τον όρο ιδανική μητέρα απενοχοποιώντας τους γονείς και υποστήριξε ότι το να είναι μια γυναίκα «απλώς επαρκής» μητέρα είναι το πιο ικανοποιητικό που θα μπορούσε να επιδιώξει  .Παρ’ όλα αυτά οι μητέρες, δεν μπορούν να είναι τέλειες, είναι ανθρώπινα όντα και εξ΄ ορισμού θα κάνουν λάθη.

Τι χρειάζεται μια μητέρα;

Να μη θεωρεί το παιδί προέκτασή του εαυτού της, να επιτρέπει τις επιθυμίες του. Να μην απειλείται από αυτές.  Να μην είναι ο χειριστής, ο ιδιοκτήτης των επιθυμιών και των ονείρων του. Πλάι της, κοντά της δηλαδή,  υπάρχει ένα παιδί που μεγαλώνει.  Ούτε απέναντι της, ούτε κάπου μακριά από αυτήν, ούτε μέσα της, πλάι της. Αυτό μόνο.  Μόνο την αγάπη της.

Τι χρειάζεται μια κόρη;

Ας σκεφτούμε ότι η μητέρα μας έχει μεγαλώσει σε διαφορετικές συνθήκες από αυτές που μεγαλώσαμε εμείς, γεγονός που επηρεάζει τη συμπεριφορά της, τις αξίες της ζωής της και τα ζητήματα στα οποία θεωρεί ότι πρέπει να δώσει προτεραιότητα.Ζήσε την ζωή σου και όχι την ζωή της. Διατήρησε μια απόσταση για την δική σου ισορροπία χωρίς να την αποκλίσεις από την ζωή σου.

Εν κατακλείδι, μια υγιής σχέση μητέρας-κόρης γεμίζει ικανοποίηση αμφότερες την κόρη και την μητέρα. Την κόρη γιατί της προσφέρει ένα πολύτιμο στήριγμα και εφόδια για το μέλλον και τη μητέρα γιατί έτσι αισθάνεται ολοκληρωμένη ως άνθρωπος και πετυχημένη στον πιο βασικό ρόλο της ζωής της.

Βρείτε την ισορροπία μεταξύ δεσίματος και ατομικότητας!!!!

Για να συμβεί αυτό: Αναγνωρίστε τι σας αντιπροσωπεύει και ανταποκριθείτε με σεβασμό και ψυχραιμία ακόμα και αν διαφωνείτε μεταξύ σας .

Αναστασία Παλαιοδήμου

Κλινική Ψυχολόγος-Παιδοψυχολόγος

Γνωσιακή Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεύτρια