fbpx
Ψηφοφορίες

Πώς σας φαίνεται το site μας?
Loading ... Loading ...
Η αγάπη της Ακλυόνης
 

ΜΙΑ ΕΙΚΟΝΑ ΑΞΙΖΕΙ ΟΣΟ ΧΙΛΙΕΣ ΛΕΞΕΙΣ. Αρθρογραφεί η Χριστίνα Κωστολιά

ΜΙΑ ΕΙΚΟΝΑ ΑΞΙΖΕΙ ΟΣΟ ΧΙΛΙΕΣ ΛΕΞΕΙΣ. Αρθρογραφεί η Χριστίνα Κωστολιά

ΜΙΑ ΕΙΚΟΝΑ ΑΞΙΖΕΙ ΟΣΟ ΧΙΛΙΕΣ ΛΕΞΕΙΣ.

Αρθρογραφεί η Χριστίνα Κωστολιά

Αμέτρητες φορές έχουμε ακούσει την φράση : « μια εικόνα αξίζει όσο χίλιες λέξεις », τι να σημαίνει πραγματικά αυτή η φράση; Πώς μπορεί μια εικόνα να αποδώσει ασυνείδητα πολλά περισσότερα μηνύματα από αυτά που μπορεί να φανταζόμαστε;

Συχνά ακούμε τους ανθρώπους να λένε πως η εικόνα  δεν είναι το παν και ότι αυτό που έχει μεγαλύτερη αξία είναι τα εσωτερικά χαρίσματα που διαθέτει κάποιος. Σίγουρα η εικόνα μας αποτελεί ένα μέρος του είναι μας, ταυτόχρονα όμως είναι  εκείνη που μπορεί να αποτυπώσει και να αποκαλύψει πολλαπλά στοιχεία για τον εαυτό μας, για τον τρόπο που σκεφτόμαστε, για το πώς νιώθουμε, για το τι κάνουμε ή δεν κάνουμε.

Επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει ότι η εικόνα μας μοιάζει να « μιλάει » πιο πολύ και πιο γρήγορα από αυτά που θα επιλέξουμε να πούμε ή να δείξουμε σε κάποιον. Αυτό που λέμε σε κάποιον  αντιπροσωπεύει μόνο το   7% του μηνύματος που επικοινωνούμε και το υπόλοιπο 83% σχετίζεται με την εικόνα μας και την γλώσσα του σώματος.  Το ντύσιμο μας, τα χρώματα που επιλέγουμε, ο τρόπος που περπατούμε, οι κινήσεις μας , οι εκφράσεις μας, αποτελούν και κυρίως αποτυπώνουν  την συνολική εικόνα που έχουμε εμείς οι ίδιοι για τον εαυτό μας . Δηλαδή  την αυτοεικόνα μας, το τι πιστεύουμε για εμάς , το πώς νιώθουμε , τι διάθεση έχουμε , τις ιδιαιτερότητες μας , το γούστο μας. Για τον λόγο αυτό είναι σημαντικό να μην την υποτιμούμε  αλλά να την φροντίζουμε σε καθημερινή βάση.

Η αυτοεικόνα μας είναι το σύνολο των πιστεύω – απόψεων που έχουμε για τον εαυτό μας και διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο στα συναισθήματα που βιώνουμε στην καθημερινότητα μας. Δηλαδή αν δεν είμαστε ικανοποιημένοι με τον εαυτό μας τότε κατά πάσα πιθανότητα θα διαμορφώσουμε μια εξωτερική εικόνα ανάλογη ( μη ικανοποιητική για εμάς ) ή σε κάποιες περιπτώσεις θα προσπαθήσουμε να καλύψουμε αυτή μας την ανάγκη με μια εκκεντρική  ίσως και υπερβολική εμφάνιση. Σε κάθε περίπτωση η εμφάνιση μας γίνεται ο καθρέπτης του εαυτού μας που προσφέρει συνεχώς  μια τρισδιάστατη εικόνα προς εμάς και τους άλλους.

Για να αντιληφθούμε ακόμη καλύτερα την δυναμική της εικόνας μας μπορούμε να κάνουμε ένα παιχνίδι.  Αφιέρωσε μερικά δευτερόλεπτα στον εαυτό σου και κοιτάξου στον καθρέπτη. Παρατήρησε την εικόνα σου, τα ρούχα σου, τα παπούτσια σου, το πρόσωπο σου, το σώμα σου, τα άκρα σου, τα μαλλιά σου, τα χαρακτηριστικά σου, τα χρώματα που φοράς, τις εκφράσεις σου, το βλέμμα σου, το χαμόγελό σου.  Αφού σε παρατηρήσεις , σκέψου βάση αυτών που βλέπεις  πόσα στοιχεία του χαρακτήρα ή της διάθεσης  σου μπορεί να μαρτυρούνται  μέσα από την εμφάνιση  σου; Πόσες συμπτώσεις  βρίσκεις μεταξύ αυτών που σκέπτεσαι ή νιώθεις και της εικόνας που έχεις ;

Άθελα μας  αυτό που βλέπουμε στον καθρέπτη  το αντιμετωπίζουμε με επικριτική διάθεση και παραλείπουμε να αφουγκραστούμε  τα ουσιαστικά μηνύματα που μπορεί να μας δώσει. Η εικόνα μιλάει από μόνη της, μας δείχνει αυτά που πραγματικά έχει ανάγκη. Η ίδια εικόνα επιδρά και στον διπλανό μας , δημιουργώντας συναισθήματα που μπορεί να μην έχουμε φανταστεί. Μπορεί να προκαλεί σεβασμό, απέχθεια, φόβο, χαρά, ζήλεια, περιέργεια, πρόκληση, αδιαφορία.

Καλώς ή κακώς η εικόνα μας  επηρεάζει την συναισθηματική μας κατάσταση καθώς  και το πώς νιώθουμε επηρεάζει την εικόνα μας. Πρόκειται για μια αμφίδρομη σχέση που μπορούμε, εάν το επιλέξουμε, να την επηρεάσουμε θετικά για εμάς. Πχ Ξυπνάμε το πρωί για να πάμε στην εργασία μας, αν βάλουμε ότι βρούμε μπροστά μας και φύγουμε βιαστικά χωρίς καν να δούμε την εικόνα μας, τότε αυτή η διάθεση θα μας ακολουθεί για το υπόλοιπο της ημέρας καθώς και τα ρούχα που επιλέξαμε.

Με την αμφίεση μας δηλώνουμε τον ίδιο μας τον εαυτό. Είναι σημαντικό αυτά που επιλέγουμε να ντύσουν το σώμα μας να μας αρέσουν, διότι όταν μας αρέσει αυτό που φοράμε νιώθουμε όμορφα με εμάς και αυτή η ομορφιά  αποτυπώνεται στην εικόνα μας.  Άρα και το μήνυμα που θα εκπέμψουμε στους άλλους είναι σε συνάφεια με αυτό που νιώθουμε για τον εμάς. Εάν αυτό που βλέπουμε δεν μας ικανοποιεί μήπως ήρθε η ώρα να ασχοληθούμε λίγο περισσότερο με την βελτίωση της;

Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι για να αποκτήσουμε μια ικανοποιητική εμφάνιση πρέπει να ξοδεύουμε πολλά χρήματα αγοράζοντας ακριβά ρούχα, χρησιμοποιώντας πολλά καλλυντικά,   κάνοντας  εξαντλητικές δίαιτες, ή να αλλοιώσουμε τα χαρακτηριστικά μας, γιατί μπορεί τελικά να έχουμε τα αντίθετα αποτελέσματα.

 

8 ΒΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ:

  • ΧΑΜΟΓΕΛΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ: Η συχνή περιποίηση των δοντιών μας, οι τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο μπορούν να αναδείξουν ένα ζεστό και λαμπερό χαμόγελο που τις περισσότερες φορές ανοίγει τις γέφυρες  επικοινωνίας.
  • ΜΑΛΛΙΑ : Εάν δεν σας ικανοποιούν τα μαλλιά σας τολμήστε να αλλάξετε look! Κάντε μια αλλαγή στο κούρεμα, στο χρώμα, στο στυλ του.
  • ΣΩΜΑ: Μην αποσκοπείτε στην απόκτηση του τέλειου σώματος, απλά στοχεύστε στο να βελτιώσετε τα αδύναμα σημεία σας. Επιλέξτε ένα χόμπι, γυμναστική, περπάτημα, να τρώτε λίγο πιο υγιεινά.
  • ΜΑΤΙΑ: Οι γυναίκες μπορούν να αναδείξουν  τα μάτια τους  με το κατάλληλο μακιγιάζ για κάθε περίσταση. Δεν χρειάζονται υπερβολές, άλλωστε αυτό που έχει σημασία είναι η λάμψη τους. Οι άντρες μπορούν να περιποιηθούν τα φρύδια τους.
  • ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ: Φροντίστε το πρόσωπο και το σώμα σας σε καθημερινή βάση.  Βάλτε το άρωμα σας ή μια κρέμα σώματος.
  • ΣΤΑΣΗ ΣΩΜΑΤΟΣ: Περπατείστε με το κεφάλι ψηλά, με σταθερά βήματα. Αποφύγετε το να καμπουριάζετε και να δείχνετε βαριεστημένοι.
  • ΝΤΥΣΙΜΟ: Αφιερώστε λίγο περισσότερο χρόνο για να επιλέξετε αυτά που θα φορέσετε. Ταιριάξτε αρμονικά τα χρώματα στο ντύσιμο σας και επιλέξτε ένα στυλ που σας αναδεικνύει.
  • ΚΑΝΤΕ ΤΣΕΚ ΣΤΟΝ ΚΑΘΡΕΠΤΗ : Επικεντρωθείτε σ τα όμορφα σημεία σας και παραδεχτείτε ότι έχετε και αυτά! Παρατηρείστε τις εκφράσεις, τις κινήσεις σας και κάντε διορθωτικές κινήσεις σε αυτά που δεν σας αρέσουν. Αν η εικόνα σας δείξει ότι χρειάζεται φροντίδα και  το « μέσα » σας, τότε ίσως να έχει έρθει η στιγμή να επισκεφτείτε έναν ειδικό.

 

Η βελτίωση της εικόνας μας είναι καθαρά προσωπική μας υπόθεση  . Αυτό που μπορεί σίγουρα να επηρεάσει είναι το πώς εμείς οι ίδιοι βλέπουμε και νιώθουμε για τον εαυτό μας. Για να έχουμε μια ικανοποιητική εικόνα χρειάζεται να την δημιουργήσουμε. Δηλαδή να ασχοληθούμε με τα μηνύματα που μας δίνει και να τα αξιοποιήσουμε προς όφελος μας.

Ο καθένας από εμάς είναι ελεύθερος να κάνει τις επιλογές του, αλλά χρειάζεται να γνωρίζουμε ότι οι επιλογές μας αποτελούν μια δήλωση για εμάς. Πλέον όλοι μας γνωρίζουμε ότι  «μια εικόνα αξίζει όσο χίλιες λέξεις  » και αυτές οι χίλιες λέξεις είναι αποκλειστικά για εμάς τους ίδιους.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Μοιραστείτε το!shares